torstai 3. kesäkuuta 2010

Ravintola arvostelussa LUOMO

Vietimme tyttöystäväni kanssa eilen 5v-juhlapäivää ja kävimme illalla testaamassa ravintola Luomon. Olemme jo vuoden päivät puhuneet kuinka Luomoon pitäisi päästä heti sen aukeamisen jälkeen. En tiedä mikä on ettemme olleet vieläkään sinne löytäneet, mutta n. kk sitten kun uudet michelin tähdet jaettiin ja Luomo sai alle vuoden aukiolon jälkeen ensimmäisen tähtösen päätin vihdoinkin varata pöydän. Sain varattua pöydän ja odotus alkoi.

Luomossa on hiukan erinlainen konsepti menun suhteen verrattuna tavanomaisiin ravintoloihin. Menussa on valittavana ainoastaa maistelumenuja 3/5/7 ruokalajin vaihtoehdoista. Menuille löytyy tietysti suositellut viinipaketit. Meidän kannalta menu oli tosin mitä loistavin, koska yleensä otamme aina isoimman maistelumenun, jolloin pääsee maistelemaan koko menun laidasta laitaan ja ilta on täynnä yllätyksiä. Eli tälläkin kertaa otimme seitsemän ruokalajia viineillä.

Saavuimme Kruunuhaan pieneen 30 paikkaiseen ravintolaan puoli kahdeksalta ja tupa oli jo täynnä. Olimme viimeiset asiakkaat ja monet olivat jo pitkällä menuissaan. Vieressämme oli kaksi tyhjää paikkaa, jotka pysyivät tyhjinä myös koko illan. Pöydät olivat pienieä 2-4 hengen pöytiä ja tunnella oli todella tiivis. Pöydillä ei ollut kukkia mutta tunnella oli oikein mukava.

Pienen odottelun jälkeen tarjoilija saapui pöytäämme ja tilasimme aperitiiviksi talon samppanjaa joka oli loistavaa Ruinartin bruttia. Aperitiivien seuraksi oli pöydässä kaksia erinlaisia keksejä, jopista toinen oli kuminalla maustettu ja toinen luultavasti ankan nahkalla (emme saanneet näistä snäkseistä mitään infoa). Kupissa oli myös muutama pähkinä ja "rusina". Rusinat olivatkin kuivattuja tunnia oliiveita, jotka oli täytetty pähkinällä. Hauska pieni yllätys heti alkuun.

Illan menu oli seuraava:

Menu9

Parsa & Pecorino
Hauki "tofu" ja Miso
Kevät ja luuydintä
Makrillia ja raparperia
Hauhalan hanhea3
"Peach Melba"
Valkoista parsaa ja suklaa "hollandaise"


Amuse bouchena pöytään tuotiin lasipurkki, jossa oli kansi kiinni. Pukki näytti sisältävän pelkkää savua, joka lehahti purkista pihalle kannen avattua. Savun hälvettyä purkin pohjalta löytyi "sillikaviaaria". Keittiön tervehdys oli erittäin raikas ja miellyttävän pehmeän makuinen ja mielenkiinto menua kohtaan nousi entisestään.

Parsa & pecorinoa
Annos koostui parsasta, parsakastikkeesta, pecorinojäätelöstä ja pecorinolastuista. Pidin alkupalasta kovin ja se oli erittäin raikas ja ruokahalua nostattava. Natalian mielestä "sulatetut" juusto palat eivät olleet hyviä, mutta itse kyllä tykkäsin niistäkin.

Hauki "tofu" ja misoa
Annoksessa oli hauesta tehtyä tofun oloista haukipateeta ja ui misokeitossa. Koristeena oli retiisiä ja kukkia. Hauki oli ok makuista tosin ei mitenkään erikoista ja keitto meni hauen kanssa hyvin. Keittoa pelkästään maistaessani tosin huomasin sen olevan erittäin soijaista ja samalla suolaista. Kokonaisuutena ruokalaji oli tosin ihan ok onnistunut.

Kevät ja luuydintä
Kevättä annoksissa kuvasti kevään vihannekset eli porkkanaa korvasientä sekä nokkosta. Nokkosia oli friteerattu, sekä niistä oli tehty keitto. Luuytimet oli leivitetty ja paistettu. Kerrottuani Natalialle mitä luuydin on ja hänen löydettyään niistää verisuonia ruokalu vähän tippui, mutta muuten itse ainakin pidin nokkosesta sekä vihanneksista erittäin paljon. Luuytimen olisin tosin itsekkin vaihtanut johonkin toiseen lihaan.

Makrillia ja raparperia
Markillin lisäksi annoksessa oli grillattua raparperia ja raparperi kastiketta. Tämä oli ensimmäinen kerta kun maistoin makrillia ja itse kala olikin hyvää. Tosin löysin valitettavasti ruotoja kalastani joten tästä miinusta. Onneksi tämä ruoto pala tosin osui minun kohdalleni. Raparperit olivat pinnalta palaneita eivätkä mielestäni olleet hyviä.

Koivunlehti granite
Väliraikastajana meille tarjottiin koivunmakuista graniten joka raikasti makuaistit raikkaasti ennen pääruokaa.

Hauhalan hanhea3
Pääruokana tarjoiltiin hanhen kolmea osaa. Oli maksaa sekä rintaa ja koipea. Jos lautasella olisi ollut pelkkä maksa hanhesta annos olisi toiminut loistavasti alkupalana. En muista eläessäni syöneeni niin sitkeää lihaa kuin tämä hanhi. Liha oli leikattava nin pieniin paloihin, että ne pysyi nielemään kastikkeella liekastettuina kokonaisina paloina. Mietin vielläkin miksi söin väkisin nuo mauttomat kengänpohjat, mutta syöty mitä syöty.

Peach melba
Persikasta ja vadelmista koottu ensimmäinen jälkiruoka toimi loistavasti ja oli mielestäni yksi illan parhaista annoksista. Annos oli kaunis katsella ja maistui vielä paremmalta.

Maitoa ja lakritsia
Ennen viimeistä jälkiruokaa tarjottiin meille viellä lämmintä lakrisia sekä maitoa shottilasista. Ei mikään tajunnan räjäyttävä kokemus mutta maultaan oikein mukava. Olikohan idea lähtenyt Fat duckin hot cold teestä, jossa puolet shotista on kylmää ja puolet lämmintä...

Valkoista parsaa ja suklaa hollandeisia
Toivoin parsan ja suklaan olevan jotain hienoa ja uutta, mutta jälkiruoka ei täyttänyt odotuksiani. Mielestäni valkoinen parsa ei sopinut jälkiruokaan ja annoksen jälkeen jäikin vähän ikävä fiilis ruoista. Annoksen sorbetti tosin pelasti tilannetta, mutta mielummin olisin päättänyt ateria peach melbaan ja lähtenyt kotiin.

Vaikka kaikki ruokalajit eivät olleetkaan mieleeni oli ilta kokemuksena oikein onnistunut ja tulen varmasti vierailemaan ravintolassa toistekkin. Ruoka-annoksissa tosin paistoi läpi kokkien entinen työpaikka Chez Dominique. Annokset olivat väritykseltään, mauiltaan sekä koostumukseltaan lähes identtisiä dompan annoksiin. Ainoastaan molekyyli gastronomialla kikkailuja oli vähemmän. Jos et halua maksaa 130e per nenä Dominiquen 9 ruokalajin maistelumenusta suosittelen menemään Luomoon, jossa rahalle saa ehkä parempaa vastinetta päivästä riippuen. Palvelu oli hyvää ja jokaiselle ruokalajille tarjottiin oma sille tarkoitettu leipä. Leivät olivat hyviä ja idea myös leipien suosituksesta annoksille oli hyvä.

Plussat: Kauniit annokset,

1 kommentti: