keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Dom Perignon tasting @ Chez Dominique, Helsinki


Siitä onkin jo aikaa kun viimeksi kävimme Chez Dominiquessa. Taitaa olla peräti kaksi vuotta siitä, kun kävimme lounaalla maistelemassa tämän ehkä Helsingin maineikkaimman kuppilan antimista. Toissa viikolla sähköpostiini kuitenkin kilahti "kanta-asiakas"-kirje, jossa kerrottiin tulevasta Dom Perignon-teemasta. Tarjolla olisi kolme eripituista menua ja viinisuositukset annoksille koostuivat Dom Perignonin eri viineistä. Nyt ei ollut oikea hetki elämässä lähteä nauttimaan pitkästä menusta viinien siivittämänä, mutta onneksi viinejä pääsi maistelemaan myös baarin puolella.

Kysyin ravintolasta sähköpostitse viinibaarin aukioloaikoja ja sain ravintolalle tuttuun tapaan vastauksen suoraan omistajan vaimolta, että baari aukeaisi viideltä. Saavuimme ovien taakse 17.05, mutta ovet olivatkin lukossa? Hetken pyörittyämme hölmistyneinä ilmestyi Hans Välimäki ovelle ja kyselimme, että koska baari aukeaisi. Vastaus kuului, että kuudelta! Onneksi hätä ei ollut tämän näköinen, vaan Hans kutsui meidän typötyhjään ravintolaan sateelta suojaan.
Viinipaketti koostui seuraavista viineistä: 
Dom Perignon 2002 luminous
Dom Perignon 2003 
Dom Perignon oenotheque 1996
Dom Perignon rose 1998
Dom Perignon rose 2000
Valittavana oli siis joko kolmen, neljän tai viiden viinin paketti. Hinnat paketeille olivat mielestäni erittäin maltilliset: 65/70/80€. Kaatokoko oli 4cl, joten suurimmassa paketissa vesilasilliselle viiniä tulisi hintaa 80€. Kuulostaa aluksi kalliilta, mutta pullojen arvoja tutkiessa internetistä paketti on mielestäni erittäinkin fiksusti hinnoiteltu ja tämä on ainutkertainen mahdollisuus päästä maistelemaan kyseisiä viinejä. Joten valinta oli helppo: laajin paketti ja ei kun maistelemaan.

2002 vuosikertaa on ylistetty jopa parhaaksi Dom Perignon vuosikerraksi koskaan ja onkin joka kerta täyttänyt lupauksensa sitä maistellessani. Sommelier pahoitteli että hänellä ei ollut vielä yhtään pulloa kyseistä vuosikertaa sopivassa lämpötilassa ja ehdotti viinin tilalle omaa lempi samppanjaansa krugia. Krugi kuuluu myös ehdottomasti omiin lempijuomiini, joten valitsimme sitä. Tosin hetken päästä kuulimme uudet pahoittelut ja myös Krug oli vielä liian lämmintä tarjottavaksi. Hetken pohdinnan jälkeen päädyimme Jacques Selossen Sublime blanc de blancs-samppanjaan, joka on valmistettu grand cru-tarhojen huippurypäleistä. 

Sublime oli erittäin mielenkiintoinen ja maistuva samppanja vaikkei tähän vertailuun oikein sopinutkaan, joten jätin sen pois laskuista.  Omat suosikkini oli 96 oenotheque sekä roseet. Roseista oli mielestäni parempi 98. Jokainen viineistä olisikestänyt vielä hyvin kellarointia ja taidankin jättää omat pulloni kaappiin lepäämään vielä ainakin viideksi vuodeksi.  
Tähti-ravintolalle tuttuun tapaan samppanjoiden kanssa tarjoiltiin myös pientä suolaista. Vasemmassa reunassa on lime-majoneesia ja katkarapua, keskellä vuohenjuustoa rapeassa kuoressa ja oikeassa reunassa lihatartar näkkärissä.
Ilta jatkui ei ihan niin tähdellisissä merkeissä, ravintola Kuussa. Tarkoitus oli saada pientä iltapalaa ennen kotiin paluuta. Itse valitsin riistamenun ja Natalia otti Helsinki-menun. Minun menu alkoi keltajuurella ja hirvellä.
Sitten molemmille tuli mustajuurikeittoa sienillä.

Ruokajuomana toimi Toscanalainen Isole e Olena Chianti Classico. Onneksi pyysin viinin jo alkuruokien yhteydessä, koska se tarjoiltiin viinikaappi kylmänä. Mielestäni aika paha virhe viiniravintolana itseään pitävältä kuppilalta. Tosin lämmenneenä viini toimi loistavasti.
Natalialla oli pääruoaksi paistettua siikaa, hollandaisea ja kaalia.
Omasta pääruoastani löytyi sorsaa monessa muodossa. Sorsankoipi-confit, sorsanrintaa sekä sorsapihvi. Kaikki muu annoksessa oli hyvää paitsi rinta, johon ei terävä veitsikään tehonnut. Minun oli pakko antautua ja jättää sitkeä rinta kokonaan syömättä. Onneksi siika ainakin maistui hyvältä.
Ennen jälkiruokaa eteemme tuotiin vielä pienet juustot
Ja itse jälkiruoasta löytyi (Natalialla) vaniljabavaroisea, lakkaa ja tarjoilijan ylpeästi kehuma Fazerin pienistä pätkiksistä valmistettu jäätelö =) Ehkä olisi riittänyt jos olisi maininnut jäätelön maistuvan pätkiksiltä ja sen olevan itse valmistettua, eikä sen olevan patukoista soseutettua jäädytettyä massaa...
Oma jälkiruokani sisälsi porkkanakakkua, tyrnisorbeeta sekä valkosulkaamoussea.

Illallisesta jäi ikävä kyllä aika laimea mielipide ja asiaa ei varmaan yhtään auta se tosiasia, että ravintola Postresissa olisi ollut samana päivänä tarjolla 5 ruokalajin yllätysmenu lasillisella kuohuvaa 109€/2hlö. Meidän edellämainitut menut maksoivat 120e lasillisella punaviiniä...Noh, onpa ainakin ravintola käyty testaamassa. Onneksi illasta kirkkaimmin mielessä oli vielä tässäkin vaiheessa loistavat viinit Chez Dominiquessa ja tästä muistosta suuri kiitos ravintolalle!

1 kommentti:

  1. This is really interesting, You're a very skilled blogger.
    I've joined your rss feed and look forward to seeking more of your
    fantastic post. Also, I have shared your website in my social networks!


    My blog post; facebookofsex.com

    VastaaPoista