torstai 16. elokuuta 2012

Akelarre, San Sebastian ***

Tänään on viimeinen ilta San Sebastianissa ja valitettavasti aamulla joudumme jättämään kauniin kaupungin taaksemme ja suuntaamaan lentokentälle. Jäljellä on kuitenkin vielä viimeinen ravintola reissun aikana. Kolmen tähden Akelarre sijaitsee San Sebastianin länsiosassa Monte Igueldon kukkulalla. 

Valitettavasti Natalia tuli aamupäivällä kipeäksi, joten jouduin perumaan hänen paikkansa ravintolassa. Illalla olisi tiedossa elämäni ensimmäinen illallinen tähtiravintolassa yksin. En osannut ajatella miltä se tuntuisi, mutta siitä olin varma että yksinäistä siellä ainakin tulisi olemaan. 
Muutamia kauniita maisemakuvia paikoista joita kävimme jo reissun alussa kuvaamassa auringonpaisteessa.
Sisäänkäynti ravintolaan.
Nykytrendin mukaisesti myös Akelarressa käytetään yrttejä ja kasviksia, joita kasvatetaan suoraan ravintolan pihalla.
Tänä iltana ilma ei ollut suotuisa ja auringonlaskun sijaan jouduinkin katselemaan sateista ja myrskyisää näkymää merelle. En antanut sen kuitenkaan häiritä, vaan tilasin lasillisen kuohuvaa ja aloin tutkiskella menua.
Menuja oli kaksi vaihtoehtoa, joko Aranori-menu tai...
...Bekaraki-menu. Itse päädyin jälkimmäiseen. 
Alkuun pienet naposteltavat. Vasemmalta alkaen osterinlehti, simpukka "kuoressaan", merisiilikakku, "rantakiviä" eli shalottia ja maissia sekä oikeassa reunassa rapeaa merilevää. Kaikki nämä herkut makasivat "rantahiekalla", joka oli valmistettu katkaravuista. Alkupalojen kanssa tarjoiltiin granaattiomenajuoma.
Rapua omassa liemessään sekä pastaa. Eli tuo riisin näköinen kasa onkin pastaa. 
Partasimpukkaa vasikan sekä kukkakaalin kera.
Paistettua ankanmaksaa "suolalla ja pippurilla". Pippurit olivat leivän palasia ja suolakin jotain muuta kuin suolaa.
Piikkikampelaa. Piikkikampelaa pyreenä, paistettuna, vanukkaana sekä rapeaa nahkaa.
Seuraava annos tuotiin kahdessa osassa. Lautasella turskan sisäelimiä ja tomaattivettä ja puulaatikossa turskaa sekä rapeita lastuja.
Annos oli todella hyvä, mutta "lastuja" oli minun makuuni hieman liikaa eikä ne maistunut juuri miltään.
Pääruoka piti valita kahdesta vaihtoehdosta. Tarjolla oli possua tai nautaa, minä valitsin possun.
Ennen jälkiruokaa tarjoiltiin juustot. Tarjolla vasemmalta rypälemehua, lampaanmaitojuustoa sekä saksanpähkinää. Toisena tuoreesta kermasta valmistettua tomua, ruohosipulia sekä viinirypäleitä. Kolmantena rahkajuustoa muskotilla ja pinkillä pippurilla maustettuna. Neljäntenä puolikypsää Idiazabalia kvittenihyytelön ja viinitomun kera. Viides juusto oli Gorganzola-jäätelöä Brandy-siirapilla. Viimeisenä rypäle ja rusina.
Varsinainen jälkiruoka oli kerroksittain mansikkaa sekä kermaa.
Rapean kuoren sisältä löytyi mansikoilla maustettua kermaa sekä basilikaa. Yksinkertainen, mutta loistavan raikas jälkiruoka! 
Jälkiruoan jälkeen maistui viellä espresso, vaikka listalta olisi löytynyt kahveja usempaakin sorttia.
Kahvin seuraksi luonnollisesti pettarit...
...ja ravintolan itse valmistamaa katkeroa.
Espanjassa tuttuun tapaan keittiömestari kävi jälleen kerran henkilökohtaisesti kiittämässä ja jututtamassa kaikkia asiakkaita.

Pakko myöntää, että nautin yllättävänkin paljon illasta, vaikka jouduinkin syömään yksin. Sain valokuvata annoksia juuri niin kauan kun halusin, eikä minulla ollut yhtään huono omatunto siitä, että joku joutuu odottamaan vuokseni. Myös ruokien ja viinien maistelu on erilaista. Ruokia voi silmäillä ja tutkia juuri sen aikaa kun itse haluaa. Illallistaminen Natalian tai ystävien seurassa tosin on runsaasti antoisampaa. Jaettu ilo ja kokemus on mielestäni tuplasti antoisampia. Varsinkin pitkät odottelut ruokien välissä tuntuivat välillä ikuisuuksilta kun istui yksin ja vain odotteli. Tänne tulisi mielellään uudestaan syömään, mutta ei yksin.

Maistellut viinit:
Quinta do Buble 2010 (Monterrei)
El Transistor 2009 (Rueda)
Grans-Fassian Trittenheimer auslese riesling 1997 (Mosel)
Lapola 2008 (Ribeira Sacra)
Cathedral de Zamora 2004 
Gran Calzadilla 2001
Matusalem oloroso dulce 30 anos (Sherry)
Romasanta 2007 (Terra Alta)
Ravintola on selvästi laajentumassa. Rannan puolelle rinteeseen ollaan rakentamassa muutamia huoneita, joista tulee varmastikin kalliita luksushuoneita mahtavilla merinäköaloilla. 
Akelarre
Paseo Padre Orcoloaga, 56
20008 San Sebastian, Espanja
+34 943 31 12 09

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti