sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Kesäloman avaus Suomessa mummonmökillä 22-25.7

Ensimmäinen lomaviikkoni alkoi Suomessa ja suuntasimme kohti enoni mökkiä Hernesaaressa. Samalle viikonlopulle sattui osumaan myös hänen syntymäpäivänsä, joita vietettiin toisena päivänä.

Olin päättänyt valmistaa ruokaa kesän ja mökin remontin valmistumisen kunniaksi. Alkuun olin tuonnut tuliaiseksi edellisviikon reissulta Pietarista paikallista herkkua eli kaviaaria. Osetra kaviaarin kaveriksi päätyi Suomalaista "kaviaaria" eli muikunmätiä. (Onneksi ulkomaalaiset eivät ole viellä tajunneet tätä Suomalaista herkkua ja sen hinta on pysynyt kohtuullisena) Mädit tarjottiin paahtoleivän, smetanan ja salottisipulin kera. Tämä harvinainen herkku vaatii kaverikseen loistavan viinin, joksi olin valinnut Cuvee William Deutzin 1998 vuosikerta samppanjan.Myös toinen alkuruoka jatkoi samaa merellistä teemaa olimmehan kerran aterioimassa meren äärellä. Ostereita sipuli- sekä kurkkuvinegretin kanssa sai viimeistään syyt hymyyn ja ruokahalun nousemaan. Illan nuorin syöjä Niilo tyytyi vain imemään ostereita, mutta ehkä ne menevät alas jo ensi kerralla.
Pääruokana oli risotto milanese tomaattisella rapukastikkeella sekä paistettua Nieriää.
Jälkiruoaksi olin valmistanut kesäistä ja "kevyttä" valkosuklaa pannacottaa marjoilla.
Illallinen oli täydellinen ja ilmakin oli mitä loistavin. Illallisen jälkeen siirryimme saunomaan ja jatkoimme iltaa seurustellen ja viiniä lipitellen.
Seuraavana aamuna olikin sitten vuorossa synttärijuhlat ja aamu alkoi juhla-aamiaisella ja lahjojen jakamisella. Päivä oli kaikkien harmiksi hiukan synkkä ja sateinen, mutta silti kävimme päiväretkellä saaren toisella puolella sijaitsevilla kallioilla. Päivällä kävimme myös testaamassa synttärilahja onkia laiturin nokassa ja saimmekin monta ahventa nopeasti ja niistä valmistelin maistuvat ahvenfileet paahtoleivällä lounaaksi.
Illalla isäntäväen kotinaapurit saapuivat paikalle ja valmistimme synttäri-illalliseksi Munakoiso-lohitorneja yrttiöljyllä, pääruoaksi oli kanttarellirisottoa ja risoton jälkeen katoimme pöytään viellä pienimuotoiset rapujuhlat ja pidimme kesän ensimmäiset rapubileet. Snapsit ja ravut olivat herkullisia ja avaaminen luonnistui kaikilta ongelmitta. Illalla ennen nukkumaan menoa synttärisankari sai viellä marjamarenkikakun sekä kynttilän toivetta varten.
Toiseksi viimeisenä päivänä oli jälleen sateista ja vietimme lähes koko päivän sisällä rentoutumalla, lukemalla ja korttipelejä pelaamalla. Lounaaksi väänsimme pestopastat ja illalla alkuun halloumi salaattia sitten uusiaperunoita ja kaloja ja lopuksi Hans Välimäen ohjeella köyhiä ritareita.

Mitkä ihanat kolme päivää merellisissä oloissa rentoutuen, syöden, saunoen, juhlien ja lepuutellen. Suuri kiiton isäntäväelle! Ensi kertaa odotellessa.

1 kommentti:

  1. hienot kuvat! kuitenkin hienoin on kun Niilo 3v. syö kaviaaria. toiseksi heinoin on kun edellämainittu viimeistelee pannacottaa. ihana pikkumies! :)

    VastaaPoista