keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Itsenäisyyspäivän juhlaillallinen 2010

En ole koskaan sen tarkemmin jaksanut seurata linnan juhlia telkkarista, mutta silti päätimme tänä vuonna järjestää illallisen itsenäisyyden kunniaksi. Idea illallisesta syntyi hyvin nopealla varoitusajalla viime viikolla ja koska olin reissussa viikonlopun, oli minulla yksi päivä aikaa kehitellä menu ja hoitaa kauppareissujen organisointi.
Sain pikavauhdista huolimatta suunniteltua viiden ruokalajin illallisen ja kävin vielä itse hakemassa lihat pääruokaa varten. Nakitin siskoni ruokakauppaan ja homma oli näin hoidettu.

Palasin Tallinnan reissulta sunnuntaina puoliltaöin ja seuraava aamu vähän hirvittikin. Onneksi olo oli kuitenkin hyvä ja pääsin jo puolilta päivin hakemaan ruokakassit systeriltä (vaikka katkaravut ja vadelmat sinne unohtuivatkin). Aloitin kokkailun hieman ennen yhtä ja vieraiden oli tarkoitus saapua viideltä. Ruokailu oli tarkoitus aloittaa kuuden aikaan, mutta aikataulu pääsi venymään ja nälkäiset vieraat saivat murkinaa vasta puoli seiskan aikaan. Onneksi tarjolla oli ennen alkuruokaa itse leivottua siemen- punajuurileipää sekä focacciaa kuohuviinin kyydittämänä.Onneksi pääsimme vihdoinkin nauttimaan oikeaa illallista, joka sisälsi tänään seuraavat ruokalajit:
Alkupalana oli katkarapu-ceviche kukkakaalikeitolla
Eturuokana oli 40 asteista lohta ja perunarisottoa. Lohen päälle valmistin perunaraksuja ja raikkautta annokseen toi pieni tomaattisalaatti.
Pääruoaksi oli tarjolla pitkään haudutettua Iberico-porsaan poskea sekä 60 asteista sisäfilettä. Lisukkeena perinteinen kurpitsapyre, vihannekset sekä punaviinikastike. Poski maistuikin kaikille ja ylimääräiset palasetkin hävisivät ylimääräiseltä lautaselta silmän räpäyksessä.
Ennen jälkiruokaa oli tarjolla juustoja (Bri, Manchego sekä luomu roquefort viikunahillolla)
Viimeisen silauksen aterialle antoi suklaabrownie valkosuklaamousse sekä vadelmajäätelö
Oikein mukava ilta kaikin puolin ja kiitos kaikille mukana olleille. Ilmeisesti kyseinen juhla tullaan järjestämään myös ensi vuonna yleisön pyynnöstä. Ja suurkiitos sous- chefeille Matiakselle ja Villelle!

2 kommenttia: