keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Joulufiilistelyjä


Nuo paljon harmia aiheuttaneet macaron-leivokset taisivat vihdoinkin onnistua (ainakin tällä kertaa). Muutaman epäonnistuneen kokeilun jälkeen onnistuin saamaan kauniin pitsireunuksen ja halutun koostumuksen kuoriin. Täytteiksi valmistin sekä lakritsi- että vadelmatäytettä, koska täytteitä "pitää" olla aina vähintään kahta erilaista =D Jo taikinasta näki, että tämä kokeilu tulee olemaan katastrofi. Taikinan tulisi olla "magman" oloista eikä kokkareista ja kuivaa.
Kokeilin antaa pinnan kuivua huonolla menestyksellä
Ilman odottelua ei lopputulos ollut yhtään parempi
Kaikki lähtee siis liikkeelle "vanhentuneista" keltuaisista, joita vanhensin eroteltuina pöydällä kulhossa yön yli
Sitten tehtiin marenki

Lisättiin siivilöidyt mantelijauhot ja tomusokeriJa lopputuloksena kauniita pitsireunaisia macaron-leivoksia!
Olen pitkään ajatellut valmistaa ystäville Joulun odotus-herkkukorin ja nyt päätimme vihdoinkin toteuttaa sen. Pienen pohdinnan jälkeen päädyin seuraavaan sisältöön:
Appelsiinisuklaaneliöt
Tuoksuappelsiini
Sitruuna-Financier-leivokset
Jouluiset Financier-leivokset
Passionhedelmämarmeladi
Vadelma- lakumacaron-leivokset
Piparkakkuja
Samppanja-konjakkisinappi
Valkosipuli- rosmariinimarinoidut tomaatit
Olihan koreissa aikamoinen valmistelu ja säätäminen, mutta lopputulos tyydytti valmistajia sekä onnellisia korin omistajia. Hyvästä palautteesta johtuen saattaa olla, että koreja tulee myös tulevaisuudessa ilmaantumaan läheisille.
Joulun alla pitää tietysti leipoa myös pipareita ja tänä vuonna olin päättänyt valmistaa taikinan itse. Taikina onnistui ja kutsuin nuorimmat sisarukseni meille leipomaan. Taikinaa oli kuulemma liikaa, mutta koristeluvaiheessa energiaa taas löytyi ja kaikki piparit saivat kauniit koristeet.Jouluruoat ovat aina olleet äitini heiniä, joten tänäkin vuonna vältyin jouluruokien valmistukselta. Päätin kumminkin kantaa oman korteni kekoon ja valmistaa tuulihattukakun jälkiruoaksi. Sain pienen etsiskelyn jälkeen nestemäistä glukoosia käsiini ja pääsin toteuttamaan reseptiä. Tuulihatut onnisuivat mainiosti ja joulun kunniaksi päätin valmistaa pohjaksi porkkanakakun. Tuulihattujen täytteeksi valmistin vanilja- laku- sekä pähkinäkreemit. Valmistin yhden ison kakun jouluaatoksi ja yhden enolle vietäväksi. Kuten kuvasta huomaa pienemmän kakun muoto oli epäonnistunut, mutta isompi onnistui mielestäni melkein täydellisesti.

Olin tainnut olla kiltti viime vuonna, koska lahjakasani oli valtava ja sisälsi lähes pelkästään keittiötarvikkeita tai keittokirjoja (juuri kuten olin toivonut)! Kiitos kaikille lahjoista ja mukavasta joulusta!Joulupäivän vietimme enoni ja hänen perheensä luona ja olin luvannut valmistaa jälkiruoan. Jälkiruoaksi oli kanelilla, neilikalla ja kaardemummalla maustettua creme bryleetä, mantelikakkua sekä vadelmaa.

4 kommenttia:

  1. Lääh, tuli nälkä. Joulunodotuskori oli mielettömän ihana ajatus, ja sisältö vaan lisäsi riemastuneisuutta.

    VastaaPoista
  2. Kivoja juttuja ja kerrankin ilman virheitä, hyvä Teemu.
    Joulunodotuskori oli aivan mahtava, maistelimme jopa sinappia heti...
    Herkkuja oli siinä monenlaisia...
    Valokuvista kommentoin senverran, että Laura ja Antti ilostuttivat Jouluamme vasta Tapaninpäivänä...
    Oli ihana joulu kuten aina ennenkin teidän kaikkien rakkaiden kanssa. Teemu tapansa mukaan tuli taas kerran äitiä auttamaan keskellä omien joulukiireidensä ja siitä näin julkinenkin kiitos vielä uudelleen, olet ihan mahtava poika :)

    VastaaPoista
  3. Joo kato ei tuu virheitä ku on henkilökohtanen tarkistaja =D

    VastaaPoista
  4. Minä en oo ikinä kuullut että marenki tai macaronit tehtäisiin keltuaisista :O.

    VastaaPoista