tiistai 1. kesäkuuta 2010

Parsaa kansalle


Noni nyt viimeinkin päivitystä liian pitkän tauon jälkeen. Vapun jälkeen taisi iskeä pieni masennus kun juuri kukaan ei ikinä jätä kommentteja juttuihin. Tiedä sitten onko tekstit huonoja, epäkiinnostavia vai onko lukijat laiskoja, mutta olisi joka tapauksessa saada jotain palautetta niin hommassa pysyy mielenkiinto yllä...

Nyt on pakko hehkuttaa vähän tuota loistavaa alkukesän herkkua eli parsaa. Parsa on parhaimmillaan juuri nyt ja kunnollista parsaa saa aina juhannukseen asti. Sitä tosin myydään kaupassa ympäri vuoden, mutta talvisaikaan parsat jäävät ainakin itseltä kaupan hyllylle.

Tänä vuonna olen jostain syystä innostunut parsasta (ainakin vihreästä) aikaisempia vuosia enemmän ja parsa nippu löytyy lähes päiviättäin tiensä ostoskoriin. Tässä loistava ja helppo resepti parsakeitostani:

Parsakeitto 4 henkeä

2 nippua vihreitä parsoja
1/2 kanaliemikuutio
3 dl kermaa
50g voita
suolaa ja pippuria

Keitä kuoritut parsat suolatussa vedessä n. 6min ajan niin, että nuput jäävät vedenpinnan yläpuolella. Nosti parsat pois vedestä ja aseta ne jääkylmään veteen viilenemään. Lisää kanaliemikuutio keitinveteen ja keitä sitä kasaan niin, että sinulle jää n. 3dl lientä. Erota parsoista nuput ja pilko varret ja lisää lisää sekaan 1 dl keitinvettä. Lisää voi ja kerma ja soseuta n. 5min kunnoes parsat ovat hienontuneet. Lisää keitinlientä niin että saat haluamasi paksuista keittoa. Voit halutessasi siivilöidä keiton. Tarjoile lämppimänä tai kylmänä. Keiton kaveriksi sopii loistavasti uppomuna ja koristeluun voit käyttää nuput. Keiton voi hyvin valmistella etukäteen ja lämmittää ennen tarjoilua.

Uppomunat:

Luomu kanamunia
vettä
0,5 dl valkoviini etikkaa
suolaa

Laita suureen kattilaan vettä kiehumaan ja mausta vesi suolalla ja lisää etikka. Kun vesi on n. 98 asteista eli vesi on juuri alkamassa kiehumaan hämmennä kauhalla veteen pyörre ja riko kanamuna lasiin ja kaada varovasti pyörteeseen. Näin uppopmunista tulee kauniin muotoisia. Anna kiehua n. 1,5min ja nosta munat reikäkauhalla jääveteen, jolloin kypsyminen loppuu. Siisti kanamunat ja nosta pois vedestä. Uppomunat toimivat hyvin myös aamupalaleipien päällä.

3 kommenttia:

  1. Kuulostaa herkulliselta, pitää varmaan loman alkajaisiksi ens viikolla kokeilla :)

    VastaaPoista
  2. Eihän täällä kukaan mitään kommentoi kun ei oo mitään tekstejä tullu =).

    Hyvältähän tuo kuulostaa vaikka en niin tuosta parsasta välitä. Ne imee parsaa jotka tykkää ;)

    VastaaPoista
  3. Parsakeitto oli hyvää, mutta olis voinut olla myöskin paksumpaa. Tein ohjeen mukaan ja keitosta tuli vähän turhan juoksevaa. Uppomunat onnistu hyvin kans parin kokeilun jälkeen. :D Eli lisäisin keitinlientä ehkä vähän vähemmän kun 3dl, se on aika paljon jo.

    VastaaPoista