tiistai 14. elokuuta 2012

Bordeaux & maailman parhaita viinitiloja

Pikavisiitti legendaarisessa Bordeauxissa alkoi olla ohi, mutta vielä edessä olisi päivän kestävä kiertoajelu. Kun kerran olimme Bordeauxissa halusin nähdä mahdollisimman monen tunnetun viinitilan linnan ja miljöön.
Lähes Bordeauxin keskustassa sijaitsee Chateau Haut-Brion ja heidän kakkosviininsä La Mission Haut-Brion

Ennen viinitiloja meillä oli edessä kuitenkin ihan oikeaa ohjelmaakin, joista ensimmäisenä vierailu tunnetulla Chateau Lynch & Bagesin tilalla. Bordeauxissa on lähes mahdotonta päästä tiloille vierailemaan, ellet satu olemaan tunnettu viinikriitikko tai työskentele läheisesti viinien kanssa työksesi. Osa tiloista onneksi hyväksyy luokseen myös tavalliset tallaajat, joista yksi on juurikin kyseinen chateau.
Lynch & Bagesilla on viiniltilansa sisällä myös pieni historiallinen osa, joka on säästetty museoksi. Museo kertoo viinin teosta ja sen historiasta. Tässä muutamia muinoin käytettujä työkaluja.


Nykyään viinit kypsyvät terästankeissa ja viinin lämpötilan säätely tapahtuu tankin sisälle ja ulkopinnalle asennetuilla järjestelmillä.
Aikaisemmin kuitenkin viiniä lämmitettäessä jouduttiin pistämään nuotio tankin alla näkyvään tilaan.
Kaikki työ tehtiin käsivoimin. Tässä näkymää tankkien kansista. Tämä oli ainoa tie, josta ihmiset pääsivät säiliön sisälle esimerkiksi pesemään tankkeja ja poistamaan kuoria.
Rypäleet puristettiin tämän siivilän läpi.
Rypäleitä kuljetettiin näillä vaunuilla...
...ja tässä rummussa rypäleitä pyöriteltiin, jotta niistä saataisiin enemmän mehua talteen.
Mehupuristin

Nykyään homma menee pikkaisen helpommin. Auto ajaa pihaan ja kaataa rypäleet tähän sammioon.

Ja täältä päästä tulee ulos rypälemehu, josta valmistetaan sitten viiniä.

Huomaa pullokoko...!
Taiteilijoiden näkemyksiä Chateau Lynch & Bagesin viinistä. Ensin heille tarjottiin viiniä, jonka jälkeen he maalasivat ajatuksensa paperille.
Tuollanen olisi kiva tuliainen kotiin.
Ja sitten vierailun odotetuin hetki eli maistelu!

Maisteltavana oli Lynch & Bagesin 2004 vuosikerta sekä Chateau Ormes De Pez 2005. Molemmat erittäin hyviä, vaikkakin aivan liian nuoria nyt korkattaviksi. Ja olihan L&B ihan omassa sarjassaan.
Oli muuten todella ärsyttävä äijä =) Koko ajan äänessä ja typeriä kysymyksiä...olisi antanut muiden nauttia lasissa olevasta viininistä!
Aivan Chateau Lynch & Bagesin viinitilan lähettyvillä sijaitsee heidän hotellinsa ja ravintolansa Chateau Cordeillan-Bages. Hotellissa on 24 huonetta ja 4 sviittiä. Joskus olisikin mukava jäädä tälläiseen pieneen luxus hotelliin, jossa on jo itsessään kaikki tarvittavat palvelut. Tälläkertaa tyydyimme vain heidän kahden tähde ravintolaansa.

Ravintolan ikkunasta aukesi näkymä suoraan heidän viinitarhaansa

Jossa kauniilla säällä voit nauttia esim aperitiivin ravintolan patiolla. (Huomaa työntekijän ergonominen työasento!)


Miljöö oli hyvin valoisa, moderni ja kodikas.

Snackeinä rapukeksejä sekä oliivi-parmesan tikkuja

Jo ennen alkupalaa meille tarjottiin itse leivottuja leipiä ja

neljää erilaista voita. Oli vatkattua voita, merilevällä maustettua, yrteillä maustettua sekä normaalia kirnuvoita. Omat suosikkini oli ehdottomasti merilevä sekä vatkattu.

Keittiön tervehdyksenä kukkakaalia, sampea sekä kaviaaria. Luksusta siis alusta alkaen.

Natalian alkuruoka persiljaa ja etanoita toimi hyvin.

Itse päätin uskaltautua kokeilemaan paikallista herkkua nahkiaista. Eilinen esitys ei ollut kovinkaan kaunis, vaikkakin hyvä. Tämä annos näytti tosin jo hyvältä ulospäinkin. Kauniin värisiä kauden vihanneksia, kalaa sekä rapeaa pekonia. Ilo katsella ja syödä!

Pääruoaksi vaimoni valitsi kyyhkystä sekä porkkanaa.

Itse otin ankkaterriiniä, ankanmaksaa, sekä viikunaa. Molemmat annokset maistuivat mielestäni erittäin hyvältä joten jälleen kerran positiivista palautetta pääkokille Jean-Luc Rochalle.

Jälkiruoka kuulosti hiukan epäilyttävältä menussa. Hernepyrettä, raparperia, mansikkaa ja vaniljajäätelöä!?

Hernepyre toimikin loistavasti kokonaisuudessa. Oli pyrettä, marjoja, suklaata, marenkia, vaahtoa, jäätelöä ja kaikkea mitä vain voit täydelliseltä jälkiruoalta toivoa. Tämä oli ehkä yksi parhaista jälkiruoista koko reissun aikana!

Kahvin kanssa viellä pettarit ja sitten matka saa jatkua. Jälleen kerran meille tarjottiin alueen perinnekakkua eli Canele leivosta. Leivos valmistettiin aikaisemmin lähes pelkästään keltuaisista, koska valkuaiset käytettiin viinin kirkastamiseen. Kun keltuaisia jäi valtavat kasat yli niin niistä alettiin leipoa kyseisiä leivonnaisia. Nykyään tosin keltuaisten suhdetta taikinassa on pienennetty.

Alueelle tuttuun tapaan jokapaikasta löytyi niin koristeena kuin myynnissäkin alueen huipputuottajien ykkösviinejä ja aina vähintään magnum koossa.

Tästä alkoikin sitten lähes loputon legendaaristen viinitilojen kiertely...
Mouton-Rothchild
Lafite Rothchild
Cos D'Estournel
Chateau Bosq. Tämän tilan viinejä oli myynnissä alkossakin ja ihastuimmekin heidän punaviiniinsä Villen kanssa. Yritin päästä tilalle ostamaan kyseista viiniä, mutta paikalla ei näyttänyt olevan ketään. Myöskään alkosta ei heidän viinejään enää löydy :(
Chateau Pichon-Longueville

Legendaarisen Chateau Latourin portti oli auki, mutta sisään en kyllä uskaltanyt.

Joten jäin kiltisti aidan taakse kuvaamaan heidän maailman kuulua torniaan Natalian nukkuessa autossa.
Chateau Latour
Chateau Leoville-Poyferren sympaattiset "vartiotornit"
Chateau Margaux
Pitkän etsimisen jälkeen löysimme kuin löysimmekin kaatosateessa Chateau Petruksen. Bordeuxissa totut näkemään mitä hienompia linnoja ja tämän pienen matalan majatalon ohittaessasi et ehkä arvaakkaan olevasi juuri Petruksen pihassa. Tässä se kuitenkin kaikessa kauneudessaan on.
Viimeinen etappi ennen pitkää ja rasittavaa kotimatkaa takaisin San Sebastianiin...CHEVAL-BLANC. Yksi alueen kalleimmista viineistä ja sen kyllä huomaa "linnastakin"
Tässä taisimme jo olla vähän kielletyllä alueella...mutta jos portit on auki nii eikö silloin voi ajaa pihalle?

Bordeauxista jäi paljon hyviä muistoja. Tämä oli vasta pikainen pintaraapaisu. Nyt olen ainakin varma siitä, että tänne on palattava ja reissuun tulee varata paljon aikaa sekä rahaa. Täältä et budjetti viinejä löydä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti