sunnuntai 6. toukokuuta 2012

25.4.2012 Sauternes


Koska San Sebastian sijaitsee aivan Ranskan rajan tuntumassa ja Bordeauxiin on vain 250km matka, olimme päättäneet tehdä parin päivän visiitin Ranskan puolelle. Bordeaux on ollut pitkään yksi haavematkakohteistani ja nyt sain vihdoindin pientä ensimakua tuosta maailman arvostetuimmasta viinialueesta.
Päivä alkoi kuitenkin Sauternesin alueella sijaitsevasta Langonin kylästä, josta löytyy tähtöselläkin noteerattu ravintola Claude Darroze. Ravintola sijaitsee kolmen tähden hotellin yhteydessä ja ulkoapäin ei ehkä uskoisi, että sisältä löytyy fine-dining ravintola.

Lounaalla oli tarjolla muutama pidempi menu sekä päivän menu. Päädyimme päivään menuun.


Viinilista oli Ranskalaiseen tapaan erittäin mielenkiintoinen. Vanhimmat myytävät viinit olivat vuodelta 1920!

Keittiön tervehdyksenä ankanmaksavanukas, sientä sekä peruna-kukkakaalikeitto. Olin ilmoitannut Natalialle, että ankanmaksaa on pakko saada Ranskassa, eikä sitä näköjään kauaa tarvinut odottaa =D

Päivän leivät.

Alkuun valitsin ankanmaksaterriinin salaatilla sekä hillottua sipulia.

Natalialla valkoista parsaa, sieniä ja juustoleivonnainen.

Pääruokana oli kaksi vaihtoehtoa: lampaan jalkaa, munakoisokaviaaria ja vihanneskia tai kalaa. Tarjoilija kertoi meille suoraan, että toinen vaihtoehto on merinahkiaista ja hän ei suosittele maistamaan sitä! Maku oli ensikertalaiselle kuulema erittäin kalainen ja voimakas, eikä juuri kukaan ikinä tykkää siitä. Kala tarjoiltaisiin pitkään haudutetun punaviinikastikkeen kera. Aikamoinen myyntipuhe tarjoilijalta =D Minä valitsin kuitenkin varman lampaan, joka oli mielestäni oikein hyvää.

Natalia kuitenkin rohkeni kokeilemaan kalaa, joka osoittautui erittäin hyväksi. Ainoana miinuksena annoksen ulkonäkö. En ole ikinä nähnyt yhtä rumaa annosta hienossa ravintolassa. Samalla meille myös selvisi, että annos on paikallinen perinneruoka, joka selittää sen tarjoamisen Michelin-ravintolassa.


Jälkiruokana mansikoita, kermaa ja mansikkasorbet. Erittäin raikas ja hyvä kokonaisuus. Raskaan ja täyttävän aterian jälkeen tämä annos maistui taivaallisen hyvältä.
Kahvin kanssa tarjoiltiin vielä macaronit ja paikalliset "caneles" leivonnaiset.

Lounaan jälkeen meillä oli varattuna viinitilakierros Chateau Guiraudilla. Oletin, että meitä olisi iso porukka, koska englannin kielisiä vierailuja järjestetään vain pari päivässä. Paikalle päästyämme huomasimme kuitenkin olevamme kahdestaan, joten edessä olisi privaattikierros tilalla.

Erikokoisia pulloja tilan ykkösviiniä.

Tila tuottaa pääasiassa makeaa jälkiruokaviiniä. Jälkiruokaviiniä on kahta eri laatua, joiden lisäksi tila tuottaa myös pienen määrän kuivaa valkoviiniä.

Sauternesissa näytti olevan useammassakin paikassa saatavilla viinistä "maistiaiset" koeputkessa edulliseen hintaan. Mielenkiintoinen tapa myydä viiniä. Tietysti tämä avaa mahdollisuuden vain pienien annoksien maisteluun esim. eri vuosikerroista. Guiraudia oli saatavilla muistaakseni vuosikerroista 1996, 2002 ja 2004.

Maanalainen tankki, jossa viini kypsyy.

Viiniä ensimmäisessä käymisvaiheessa.

Tilaan tutustumisen jälkeen edessä oli maistelu. Maistelimme tilan ykkösviinistä vuosikerran 2002, joka on jo vähän kehittyneempi. Viiniä suositellaan kuitenkin vielä kellaroitavaksi, jotta siitä saa kaiken irti. Oikein kelpo viini tosin jo nyt nautittuna.


Sauternesin kuningas Chateau d'Yquem. 



Tämän lähemmäs d'yquemia en uskaltanut mennä. Tilalle ei tietenkään järjestetä kierroksia kuin ammattilaisille.

Chateau d'Archen portti. Tilalla on myös hotelli, jossa olisi joskus kiva yöpyä.

d'Arche





Sauternesin keskusta. Paikka oli täysin kuollut. Näin kylässä vierailumme aikana vain kaksi henkilöä kauppojen myyjien lisäksi.
Keskustasta löysin vain yhden ravintolan bib gourmandilla noteeratun Le Saprien.  Jos ensi kerralla yövymme Sauternesissa, tämä hotelli on pakko varata ja kokea.

Koska itse viinitiloilla ei yleensä ole mahdollista vierailla, eikä tiloilla ole myöskään mahdollisuutta ostaa tilan viinejä, hoitaa myymisen paikalliset viinikaupat. Maison du Sauternes kaupasta saa lähes jokaisen Sauternes alueen tilan viinejä. Tarjolla on uusia ja vanhoja vuosikertoja erikoispullokokoja unohtamatta.

Saavuttuamme Bordeauxin keskustaan teimme ensitöiksemme pienen kierroksen kaupungilla. Yksi tunnetuimmista viinikaupoista on Bordeaux L'Intendant, joka on kuuluisa kaupan kierreportaista. Viinit on lajiteltu portaikkoon alueittain ja ylimmällä tasanteella on harvinaisimmat ja erikoisimmat pullot.



Kaikkia huippuviinejä oli saatavilla myös harvinaisissa 3 ja 6 litran pulloissa.

Aikamoiset juhlat saa olla että tarvii esim. 6l d'yquemin. Joku nyt oli kumminkin tämänkin pullon varannut. Pullot Bordeaux magnumista.

Mounton Rothschildit oli myös aika kivasti edustettuina...

Viinikauppoja ei tarvinut kauaa etsiä keskustassa. Badiella oli erikseen viinikauppa ja samppajakauppa. Viinikaupan valikoima oli kyllä ehkä heikoin kaupoista, joissa kävimme. Samppajakaupassa valikoimaa kyllä löytyi ja muutamia harvinaisempiakin pulloja osui silmiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti