torstai 12. tammikuuta 2012

Silliä ja tilliä ja muuta perus arkiruokaa

"Silliä ja tilliä" tuo legendaarinen lausahdus masterchef ajoilta. Silloin taisi mennä pikkasen sillit, tillit ja silakat sekaisin. Nyt päätin näyttää että kyllä myös tälläinen annos lähtee tarvittaessa. Pohjalla tillimajoneesia, silliä ja lisäkkeenä perunasipsejä, mummon tillikurkut sekä pikkelöityä punasipulia.
Pojat asettelemassa annoksia
Vielä vähän vaiheessa...
 Pääruoassa testasin elämäni ensimmäistä kertaa madetta. Kaupasta ei valitettavasti löytynyt kuin valmiiksi nyljettyjä veijareita, joten sellaiseen oli tyytyminen. Yleensähän mateesta tehdään keittoa, mutta itse ajattelin kokeilla sitä vähän toisella tavalla. Paistettua mateenfilettä, paistettua maksaa, madelihapulla perunaa ja simpukkalientä. Rapeutena vielä vähän paahdettua sipulia. Erityisen yllättynyt olin todella voimakkaan kalaisesta maksasta, josta kalan maun lisäksi läpi puski runsaan voinen ja pähkinäinen maku. Myös kaikki muut komponentit olivat mielestäni erittäin onnistuneitä näin ensikertalaiselle.

Simpukkaliemi:

500g eläviä sinisimpukoita
50g voita
1 iso keltasipuli
2 solo valkosipulia
1/2 fenkoli
2 oksaa selleriä
2,5 dl hedelmäistä valkoviiniä
0,5 dl vettä
suolaa, pippuria
1/2 dl kermaa

Pese ja perkaa simpukat. Pilko sipulit ja selleri ja kuulota voissa. Lisää simpukat ja possauta valkoviinillä. Lisää vesi. Peitä kannella ja keitä simpukat kypsiksi. Poista simpukat liemestä ja keitä kasaan kunnes jäljellä on n. 1,5 dl lientä ja siivilöi se. Lisää kerma ja vaahdota bamixilla.

 Päärynöistä valmistettua tarte tatinia vaniljajäätelön ja kinuskikastikkeen kera.
Espresson seuraksi vadelma-lakumacaroneja
Täyttöpäivänä macaronit tuntui liian kuivilta ja ajattelin että taas kerran epäonnistuin niiden valmistuksessa. Mutta seuraavana päivänä täyte oli tehnyt temppunsa ja leivoksien rakenne oli lähes täydellinen. Tästä innostuneena pistin tänään tilaukseen Pierre Hermeen 2011 ilmestyneen macarons kirjasen josta toivottavasti löytyy paljon uusia mielenkiintoisia täyteitä. 
Iloista keittiöporukkaa hulluttelemassa. (Sveta piilossa kameran takana). Kiitos naapureille taas kerran mukavasta illasta!

1 kommentti: