maanantai 23. elokuuta 2010

Pikavisiitti ruotsiin


Päätimme lähteä viikon varoitusajalla Ruotsin risteilylle juhlistamaan kihlattuni äidin syntymäpäivää. Ohjelma oli vapaa eikä mielessä ollut mitään erityistä pakollisten tax-free viinien oston lisäksi.

Laiva irtosi katajannokan satamasta varttia vaille viisi ja aurinko paistoi taivaalta. Nautimme lasit kuohuviiniä ennen ruokailua Viking Linen Food Garden ravintolassa. Valitsimme listalta tuttuun tapaan buffer alkuruoan sekä jälkiruoan ja pääruoka tuli sitten listalta. Food Gardenin buffa on normaalia buffettia laadukkaampi ja ruoat ovat kauniisti aseteltuina esille. Ravintolassa oli vielä rapumenu voimassa ja valitsin pääruoaksi merikrottia rapu-perunasalaatilla. Pääruoka ei ollut kovin onnistunut. Kala oli kumista, salaatti vetistä ja annoksesta olisi riittänyt neljälle. Jälkiruoka valikoima oli taas laaja ja valittavaa riitti. Ensi kerralla valitsen kyllä pelkän alkuruoan sekä jälkiruoan. Muidenkaan pääruoat eivät olleet täysin onnistuneita. Medium karitsa oli well-done ja lähti rakettina takaisin keittiöön.

Ravintolasta pystyy ostamaan kotiin mukaan ruokaviinejä verottomaan hintaan ja listalta löytyy herkullisia viinejä, joita ei tax-free myymälästä löydy. Itse mukaan tarttui pari super Toskanalaista viinikaappiin kypsymään. 37e hintainen 2006 Tignanello ja 2001 Ornellaia päätyi ostoskassiin ja asiakas oli tyytyväinen. Tignanellosta saa alkossa pulittaa 68e ja myös Ornellaia on maailmanmarkkinahinnan alapäästä.

Ravintolan vierestä löytyy laivan "viinikauppa", josta ikäväkyllä saa pelkkiä Torresin viinejä. Tosin Torresin huippuviini Mas La Plana löytää tiensä ostoskoriin lähes jokakerta edullisen 23e hintaa. Baarista saa maisteltua myös kaikkia myynnissä olevia viinejä ok hintaan. Nälän yllättäessä baarissa on tarjolla myös tapaksia.

Seuraavana aamuna söimme kuohuviini aamiaisen food gardenin buffetissa eli mätiä, munakasta, pekonia, croisantteja, riisipiirakoita, leikkeleitä, kanamunia, prinsessakakkua, mehuja jne.. eli aivan normaali aamiainen =D
Ruotsissa halusin käydä tarkistamassa Östermalmin kauppahallin ja patikoimme sinne jalan satamasta. Ilma oli raikasa ja matka taittui nopeasti. Kauppahalli löytyi helposti ja suuntasimme sisään. Meininki oli pikkasen eri kuin wanhassa kauppahallissa Helsingissä. Tuoreita tuotteita löytyi laidasta laitaan ja usealta eri yrittäjältä. Erityisesti mieleen painua loistavat kala ja äyriäis valikoimat sekä uskomaton valikoima erinlaisia lihoja, riistaa sekä lintuja. Pientä miinusta joutuu antamaan hintojen puuttumisesta tai ainakaan niitä ei ollu pistetty suoraan tuotteiden viereen.
Kauppahalli oli silti hieno kokemus ja tulen varmasti käymään siellä ensikerrallakin.




Kauppahallin läheisyydestä löysimme loistavan Ranskalaisen juustokaupan Androuet:n jonka hyllyt notkuivat täynnä mitä rumempia homeen peittämiä juustokiekkoja. Kaupasta sai myös maistiaisia ja myynnissä oli myös erinnäköisiä ja kokoisia näkkileipiä. Ensi kerralla kylmälaukku mukaan ja juustot sinne.


Juustokaupan vierestä löytyi myös lounasravintolamme Sushi bar izumi gai Nybrogatanilla. Ravinlola oli pieni ja ruokalista suppea. Tilasimme 12 palan lounaan n. 1oe hintaan, johon sisältyi misokeitto ja vihreätee. Riisi oli hyvää ja kalat tuoreita, joten ainoa miinus pienestä valikoimasta.

Ennen laivalle paluuta kävimme Hamngatanin varrella sijaitsevassa Bistro Berns:ssa. Ravintola sijaitsi puistossa ja heillä oli kohtuullisen kokoinen terassi sohvineen ja aurinkovarjoineen. Viinilista vaikutti oikein hyvältä ja palvelu pelasi loistavasti. Sain maistella eri viinejä ja myyjä tuntui asiantuntevalta. Valitsin itselleni 12 vuotta vanhaa roseeta Juran alueelta (Chateau d'Arlay Corail, Jura 1998) ja Natalialle valitsin nuorempaa Sancerre viiniä. Molemmat valinnat osuivat nappiin ja tulemme käymään täällä jatkossakin lasillisella.


Illalla illastimme laivan toisessa ravintolassa ja menu oli seuraava:

Paahtopaistia, poroa ja perunasalaattia
Silliä kolmella tapaa
Katkarapusalaatti
Maa-artisokan pohjia, lohta ja juureksia
Kyljystä, bbq broileria ja kermaperunoita
Mansikkalientä ja hedelmiä
Juustolautanen
Valiljaa ja suklaata

eli kuten kaikki varmaan arvasi kyseessä oli ravintolan buffet. Viinimenuun sisältyi puna- sekä valkoviiniä hanasta. Kyllä siinä oli viereisessä pöydässä istuvilla kiinalaisilla ihmettelemistä, kun kannoin lautaspinoja ja ruokaa pöytään jatkuvasti ja väänsin niistä kauniit annokset. (joita kuvista ei voi nähdä) Hauska mutta työläs kokemus.

Jos pidät tryffeleistä kannattaa niitä hakea esim. NK:n ruokaosastolta. Itselläni mukaan tarttui 50g mustia kesätryffeleitä huokeaan hintaan. Odottelen jo innolla seuraavaa illallista, jossa pääsen purkin avaamaan.

1 kommentti:

  1. Kiva kun sä jaksat laittaa aina uusia juttuja...niitä on kiva lukea vaikka kommenntteja ei aina tulekkaan koska tää on must onneton systeemi tää kommenttien esiin saaminen :(

    VastaaPoista